Haluatko mukaan höyryveturiharrastukseen?
Tällä hetkellä Suomessa on alle kymmenen käyttökuntoista leveäraiteista (1524 mm) höyryveturia.
Jos sinua kiinnostavat höyryveturit, niiden kunnossapito ja käyttö, tarjoamme siihen erinomaiset mahdollisuudet. Toimintamme perustuu talkootyöhön, kukaan ei saa palkkaa. Vapaaehtoisryhmäämme kuuluu eri alojen ihmisiä. Yhteistä on kiinnostus höyryvetureihin ja vanhan junakaluston kulkukelpoisena pitämiseen. Vapaaehtoiset tekevät veturimme ja vaunukalustomme tarvittavat huollot. Kaluston huolto, korjaaminen ja ylläpito ovat tärkeimpiä tehtäviämme.
Ammatillista osaamista varsinkaan alussa ei välttämättä tarvita. Kokeneimmat vapaaehtoisemme opastavat alkuun ja neuvovat. Kaikille on tekemistä. Veturin puhdistus sekä polttoaine- ja vesitäydennykset eivät edellytä mitään erityiskoulutusta. Näissä toimissa voivat olla mukana myös nuoremmat talkoolaiset. Riittävän kokemuksen hankkinut voi opetella veturin lämmittämistä ja vaativimpien huolto- ja korjaustöiden tekemistä.
Höyryveturin alkulämmitysvaiheen tekevät vapaaehtoiset valvotusti. Lämmityspäiväkirjan mukaisesti lämmitysvuorot jaetaan halukkaille.
Itsenäinen paineenalaisen höyrykattilan vastuunalainen hoitaminen edellyttää kuitenkin aina virallista pätevyyttä ja viranomaisen lupaa. Hr1 1009:n kattilan valvojana toimii Tukesin hyväksymä henkilö. Kuljettajilla on veturinkuljettajan pätevyys.
- Tekemänsä työn korvaukseksi vapaaehtoiset pääsevät nauttimaan höyryjunamatkailusta.
- Voimme tarjota mahdollisuudet kerätä virallista höyrykattilan käytön kokemusta. Se on välttämätöntä silloin, kun henkilö haluaa hankkia kattilan valvojan pätevyyden.
- Kalustovastaavat hoitavat vaunujen kunnon tarkastuksen.
- Joka kerta ennen junan liikkeelle lähtöä tarkistetaan vaunujen pyörät ja jarrut.
- Generaaattori/keittiövaunun huoltovastaava tarkastaa vaunun laitteiden kunnon muutaman kuukauden välein
- Rekisteröidyt vapaaehtoisemme ovat vakuutetut tapaturmien varalta.
Kuvat: Petteri Hakanpää